Griekenland dient donderdag een nieuw verzoek in bij de eurolanden voor een verlenging van zijn noodkredieten.
Dat meldde persbureau Bloomberg woensdag op basis van een anonieme bron binnen de Griekse regering.
De afgelopen dagen werd al duidelijk dat Griekenland om een verlenging zou vragen. De grote vraag is echter in welke mate de Grieken vasthouden aan de voorwaarden van het bestaande hulpprogramma, dat eind deze maand afloopt.
De Griekse regering streeft naar nieuwe afspraken over financiële steun. De eurolanden willen vooralsnog echter alleen instemmen met een verlenging van de leningen als wordt vastgehouden aan de eerder overeengekomen voorwaarden.
Schäuble: Grieken moeten zich aan afspraken houden
De Griekse minister van Financiën Yanis Varoufakis bevestigde woensdag eerdere berichten over het verzoek tot verlenging van de leningen. Hij hoopt zo enkele maanden de tijd te krijgen om verder te onderhandelen over een plan voor de langere termijn. Hij ging echter niet in op de inhoud van de nieuwe aanvraag, waardoor voorlopig onduidelijk is of die enige kans van slagen heeft.
De Duitse minister van Financiën Wolfgang Schäuble benadrukte dinsdagavond nogmaals dat Griekenland zich aan de vastgelegde afspraken dient te houden.
Varoufakis wil soepelere voorwaarden
Griekenland zette eerder op de dag de bijdragen van Varoufakis aan de onderhandelingen van de afgelopen week online. Daaruit bleek onder meer dat hij de eurolanden opriep hun eisen ten opzichte van het overschot op de Griekse begroting te temperen. Volgens hem brengen de eurolanden het prille herstel van de Griekse economie in gevaar met onnodig hoge eisen op dat vlak.
De eurolanden en het IMF hebben Griekenland opgedragen het zogeheten primaire overschot op hun begroting dit jaar te laten toenemen tot 3 procent en in 2016 te laten groeien naar 4,5 procent. Volgens de Grieken wordt het uiteindelijke doel, een verlaging van de Griekse staatsschuld naar een houdbaar niveau, ook al bereikt met een overschot van 1,5 procent. Die plus werd vorig jaar al gerealiseerd.
Spaargeld blijft banken uitstromen
Dinsdag meldde Bloomberg op gezag van ingewijden dat Griekse bankfunctionarissen een dringend beroep zouden hebben gedaan op de gouverneur van de centrale bank om extra noodkrediet beschikbaar te stellen. Het spaargeld zou nog steeds de Griekse banken uitstromen.
Kathimerini meldde vorig week dat in januari en begin februari in totaal 15 miljard euro van rekeningen zijn gehaald. De Grieken hebben in totaal 145 miljard op de bank staan, tegen 160 miljard eind 2014. Sinds gesprekken tussen de Griekse regering en de eurozone maandagavond op niets uitliepen, is dat tempo nog toegenomen.
Door noodpot heen
Bij gebrek aan investeringen blijven de banken overeind door de zogenoemde ELA-noodkrediet, dat met goedkeuring van de ECB wordt verstrekt door de Griekse centrale bank.
Op het moment zit er 65 miljard euro in de ELA-pot, maar de banken zijn bijna door dat krediet heen. Bankgouverneur Yannis Stournaras heeft woensdag een ontmoeting met collega’s van de Europese Centrale Bank.
Einde ELA als Grieken ‘nee’ zeggen
Economen van de Britse bank Barclays gaan ervan uit dat de ECB blijft doorgaan met ELA-fondsen aan Griekse banken, zo lang er een kans is dat Griekenland en zijn schuldeisers eruit komen. Als de Grieken deze week niet ingaan op voorstellen van de eurozone-ministers, droogt de geldstroom op, schrijven de economen.
De activa van Griekse banken komen slechts beperkt in aanmerking om als onderpand te dienen voor regulier krediet van de ECB.
Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl